Hyppää pääsisältöön
Kuva virtuaaligallergian sisältä

Uutinen

Sairaala Novassa julkaistiin ainutlaatuinen hyvinvointialueen taideteoksiin keskittyvä virtuaaligalleria

7.5.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueella julkaistiin tiistaina ainutlaatuinen virtuaaligalleria, jossa taiteen ja luonnon kuvasto ja äänimaisema pyrkivät rauhoittamaan ja kasvattamaan hyvinvointia.

Sairaala Novan taideohjelma ja osallistavan taiteen ohjelma käynnistivät uuden tavan edistää hyvinvointia sairaalaympäristössä. Alkujaan sädehoidon henkilöstö toi esille, että hoito- ja tutkimustilanteet ovat potilaille monesti stressaavia ja emotionaalisesti haastavia. Koska luonnolla ja taiteella on tutkitusti hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, toteutettiin virtuaaligalleria, johon voi hakeutua esimerkiksi ennen tutkimukseen tai hoitoon tuloa.

Pääsy taidegallerian rauhaan ilman siirtymisen vaivaa

Virtuaaligalleriaan voi mennä siirtymättä fyysisesti minnekään. Tarvitaan vain nettiin yhteydessä oleva päätelaite ja mielellään kuulokkeet. Gallerian luonnonläheisten teosten ja ympäristön yhteisvaikutuksen tavoitteena on rauhoittaa ja rentouttaa asiakasta ja potilasta – tai vaihtoehtoisesti vaikkapa virkistää henkilöstöä.

Nyt julkaistussa virtuaaligalleriassa on 10 taideteosta kuudelta eri taitelijalta. Osalle taiteilijoista virtuaalinen oman taiteen esitteleminen on tuttua esimerkiksi omien nettisivujen tai some-kanavien kautta, mutta osalle kokemus on uusi.

Gallerian teosten valintaan hyvinvointialueen taidekokoelmasta on osallistunut ryhmiä Sairaala Novan henkilökunnasta ja potilaista. Virtuaaligallerian tilan suunnittelupohjana käytettiin Sairaala Novan arkkitehtuurin elementtejä sekä virtuaalista luontomaisemaa. Gallerian rahoitukseen ovat osallistuneet AVEK ja Sairaala Novan säätiö sr.  

– Tämä on ensimmäinen Suomessa sairaalaolosuhteisiin tuotettu virtuaalinen taidegalleria. Sairaala Novan säätiö sr on mahdollistanut virtuaaligallerian toiminnan lahjoitusvaroin. Panostuksellamme haluamme olla mukana edistämässä hyvien hoitokäytäntöjen kehittämistä sekä tukea potilaiden ja heidän läheisten viihtyvyyttä hoitojakson aikana, kertoo Sairaala Novan säätiön asiamies Mari Tastula.

Myös äänimaisema auttaa rauhoittumisessa

Galleria yhdistää keskisuomalaiset luonnon elementit, taideteokset ja äänimaiseman, joka perustuu hidastahtiseen RFB-hengitysmenetelmään (Resonance Frequency Breathing). Jyväskylän ammattikorkeakoulun Musiikkia, etähoivaa ja terveyttä -hankkeessa RFB-menetelmään sävellettiin musiikkia, joka syventää elämystä ja toimii galleriaan astuvan hengitystä säätelevänä tekijänä.

– Äänimaiseman tarkoituksena on rauhoittaa tutkimuksiin tai hoitoihin tulevan kehoa ja mieltä. Kun olo rauhoittuu, se auttaa myös hoitotilanteessa, jossa usein on oltava paikoillaan pitkä aika, toteaa Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointipäällikkö Susanna Mutanen.

Virtuaaligalleriaan liittyy ajatus sairaalaympäristöön potilaille luotavasta turvallisesta tilasta. Osallistavan taiteen toteutuksessa korostuvat yhdenvertaisuuden ja osallisuuden elementit. Niillä on tärkeä merkitys, koska sairaalaympäristössä potilas helposti kokee olevansa enemmän altavastaajan ja toimenpiteiden kohteen roolissa.

Käytännössä potilaiden osallistuminen suunniteluun tapahtui kyselyllä, jolla kartoitettiin heidän kuvaansa miellyttävästä hoivaympäristöstä ja hyvinvointia lisäävästä mielenmaisemasta hoitoprosessin aikana. Vastauksissa korostuivat luonnon elementit ja värit. Henkilöstö sai myös vaikuttaa siihen, millainen maisema, ympäristön muoto ja väritys galleriassa vallitsevat.

Virtuaaligalleriaan pääsee myös Novan ulkopuolelta

Virtuaaligallerian teoksia on tarkoitus aika-ajoin vaihtaa, jolloin laajempi kurkistus hyvinvointialueen taidekokoelmaan tulee mahdolliseksi.

– Joskus esille voitaisiin nostaa myös potilaiden vaikkapa taideterapiassa tekemiä töitä ja pieniä tarinoita – mikäli se sopii teosten tekijöille. Lapsille voisi myös olla oma kokoelmansa, Mutanen kaavailee.

Virtuaaligallerian tuotannosta vastasi New Beat Oy. Teknisesti kokonaisuuden ja ripustuksen on toteuttanut Arilyn. 

Virtuaaligalleriaan voi tutustua myös Sairaala Novan ulkopuolelta osoitteessa www.hyvaks.fi/virtuaaligalleria

Lisätietoja:

  • hyvinvointipäällikkö Susanna Mutanen, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 316 3441, susanna.mutanen(at)hyvaks.fi
  • asiamies Mari Tastula, Sairaala Novan säätiön sr, p. 041 311 9856, mari.tastula(at)hyvaks.fi